dijous, 21 de febrer del 2008

MACHU PICCHU...EN PERILL, PER MASSA VISITES


Machu Picchu (del quetxua machu, vell, i picchu cim, és a dir, "cim vell") és el nom contemporani que es dóna a una antiga llacta inca de pedra construïda principalment a mitjan segle XV en el promontori rocós que unix les muntanyes Machu Picchu i Huayna Picchu en la vessant oriental dels Andes Centrals, al sud del Perú. El seu nom original hauria sigut Picchu o Picho.
Segons documents de mitjan del segle XVI, Machu Picchu hauria sigut una de les residències de Pachacútec o Inca Yupanqui (el més gran emperador inca, 1438-1470). No obstant, algunes de les seues millors construccions i l'evident caràcter cerimonial de la principal via d'accés a la llacta demostrarien que esta va ser usada com a santuari religiós.
Ambdós usos: el de palau i santuari, no haurien sigut incompatibles. Alguns experts pareixen haver descartat, en canvi, un suposat caràcter militar, per la qual cosa els populars qualificatius de "fortalesa" o "ciutadella" podrien haver sigut superats.
Machu Picchu és considerada al mateix temps una obra mestra de l'arquitectura i l'enginyeria.Les seues peculiars característiques arquitectòniques i paisatgístiques i el vel de misteri que hi ha teixit al seu voltant bona part de la literatura publicada sobre el lloc, ho han convertit un dels destins turístics més populars del planeta. Machu Picchu està en La Llista del Patrimoni de la humanitat de la UNESCO des de 1983 com a part de tot un conjunt cultural i ecològic conegut davall el nom de Santuari Històric de Machu Picchu i és una de les "noves" huit meravelles del món. Ara, el govern Peruà està estudiant seriosament restringir el nombre de visitants, donat el greu perill que corre este monument, per l'elevadíssim nombre de visitants diaris.

Jo, que juntament amb el meu cosí Salva i la seua dona Blanca, hem tingut la sort de visitar-lo durant dos dies, en l'any 2005, tot i les possibles restriccions, vos anime des d'este blog a que visiteu esta meravella arquitectònica i paisagística, així com la resta de Perú: El país dels Inques. Sense dubte, un viatge inoblidable.

Informació estreta de http://www.wikipedia.org/
Fotos: Xavi Pascual

T'EN RECORDES QUÍ ÉS QUÍ?...MONESILLO PILLO

T'en recordes?. Quantes cares conegudes, d'aquell temps al que varem arribar a haver-hi quasi 40 monesillos (acolits, escolanets...), a la parròquia de Bocairent, a l'època de D. Vicent Agustí. A la foto, hi podem vore també a Blas (el sacristà), que D.E.P.

Va ser l'època a la que TVE va retransmitir un diumenge la missa des de Bocairent, l'època a la que els monesillos entravem debades al cinema, ...
A vore si eres capaç de conéixer a tots els de la foto.