dilluns, 2 d’abril del 2012

SETMANA SANTA I PASQUA A BOCAIRENT: 5 DIES, CADA DIA MIL PROPOSTES

Si no has estat mai a Bocairent, del 5 al 9 d'abril, et propose un complet programa d'activitats per a cada dia: 5 dies, propostes per a cada dia, per gaudir d'una Setmana Santa i Pasqua diferent, divertit i en contacte en la natura.

Dijous 5 d'abril (Dijous Sant - Festiu a València):

De matí una excursió fins l'Ermita de Sant Crist, per esmorzar allí. Si a més a més, eres creient, la pujada al Sant Crist et permetrà el res del Via-Crucis. Sino, l'excursió paga la pena. Ja allí dalt, una bona passejada per la serra i recuperar forçes amb un bon esmorzaret. Al baixar, una vegada al poble, reposar forçes a alguna de les terrasses de la Plaça i dels voltants: cervesseta o refresc ben fresc....i a dinar. Proposta per este dia: uns bons gaspatxos serrans amb pebrella. De vesprada, visitar amb tranquilitat i sense gens de pressa el Barri Medieval, recórrer els seus carrers estrets i empinats, les seues plaçes, beure a les seues fonts, disfrutar de la tranquilitat dels seus carrers i l'amabilitat de la seua gent. Per la nit, recuperar forçes amb un bon soparet: embotits de Bocairent torrats amb un poquet de pericana...i després un herberet per baixar el sopar.

Divendres 6 d'abril (Divendres Sant):

De matí, visita a les Covetes dels Moros i la Cava de Sant Blai. Recomanable portar calcer còmode i roba d'esport. Disfrutar d'estos dos monuments únics i irrepetibles, amb l'acompanyament dels guies locals i els conservadors dels monuments, que vos ajudaran a entrendre, sobretot les enigmàtiques Covetes dels Moros, 53 finestres a la roca, comunicades entre sí. Després, recuperar forçes als bars i cafeteries del poble, fent temps per al dinar. Divendres Sant, una interessant proposta per a dinar: "Borreta", un plat dels pobles de la Mariola, el.laborat amb creilla, ou, abadejo, pimentó i espinacs....(per xuclar-se els dits). De vesprada visita al Centre d'Interpretació de les Covetes dels Moros i a la Plaça de Bous (única, tallada en la roca i la més antiga de la C.Valenciana, inaugurada en 1843). Temps lliure per donar una volta pel poble i descansar fins l'hora de sopar. Però abans, una cita que no pots perdre't: a les 20.00 hs. la Processó del Sant Soterrar, senzilla, però molt bonica. Per sopar una proposta: una bona truita d'espàrrecs i alls tendres, amb un bon peix a la plantxa.... Cal sopar prompte, perquè a les 23.00 h.a la Plaça de Bous teniu una cita a la que no podeu faltar: la representació del misteri de la Passió, a Bocairent anomenat "El Pas de l'Hort", que representen més de 200 actors locals, amb una posada en escena sorprenent. L'entrada-col.laboració val 2 €.

Dissabte 7 d'abril (Dissabte Sant):

De matí proposem per a este dia una altra excursió esta vegada a la Serra Mariola: al Naixement del Riu Vinalopó. Recomanable pujar en cotxe per la carretera d'accés a Alcoi, i deixar el cotxe només arribar dalt del port d'esta carretera, a la dreta. Tot seguit seguir a peu l'itinerari que està senyalitzat. És una bona ruta, amb recorregut gens dur, en la que disfrutar del paissatge del Parc Natural de la Serra Mariola, i acabant al mateix naixement del Riu Vinalopó. Recomanable calçat còmode, roba d'esport i no oblidar aigua, gorra i la càmera de fotos, a més d'un bon entrepà per esmorzar. De tornada a migdia, abans de tornar al poble, es pot fer una parada al Càmping Mariola, seguint la carretera d'Alcoi, per reposar forçes allí (un refresquet, la cervesseta,....) i de pas donar una volteta per la Font de Mariola, als peus de la famosa "Torreta de Mariola". Per dinar? Bajoques Farcides (pimientos rellenos de arroz), un plat molt típic també als pobles de la mariola, regat això sí amb vins del terreny (vins de les Terres dels Alforins). De vesprada, després d'un merescut descans, i si t'agraden els castells, et proposem que en visites dos dels que tenim més prop de Bocairent: Banyeres de Mariola, on a més a més pots visitar el Museu Valencià del Paper (molt interessant) i el Castell de Biar. Quan tornes per la vesprada, temps lliure, per donar una volta pel poble i comprar alguna coseta (herbero, embotits, pà, mel,mantes,...). Per la nit donar-se un bon homenatge gastronòmic amb el sopar, al que no podran faltar les excel.lents carns del terreny...i algun plat amb faves del terreny, en plena temporada....Un suggeriment per a la nit: a les 23.00 hs. té lloc la Vigília de Pasqua...al finalitzar, és costum celebrar-ho amb la tradicional "Nit dels Rastres"...Xiquets del poble, el.laboren rastres de llandes i pots i els arrastren pel centre del poble, després de la vigília, celebrant la Resurrecció de Jesucrist.

Diumenge 8 d'abril (Diumenge de Resurrecció)


Hem reservat el matí del diumenge per visitar els museus de Bocairent. D'esta manera, i en l'ordre que vulgues, et proposem que no et perdes el Museu Fester (on coneixeràs l'origen i la història de les Festes de Moros i Cristians a Sant Blai i de les nou filaes que hi participen), el Museu Arqueològic (on podràs conéixer les troballes des del Paleolític fins època medieval, trobades al terme de Bocairent, amb especial importància de la ceràmica cardial del neolític), el Monestir Rupestre (fundat en 1556, el Monestir de Ntra. Sra. dels Dolors i dels Sants Reis Mags, està completament excavat en la roca. Una visita guiada t'aproparà a la història d'este monestir i a la de les monges que l'habitaren). Per últim la visita a l'Església Parroquial i el Museu Parroquial (amb la possibilitat de visitar també el Campanar, des d'on hi ha unes vistes de Bocairent i de la Serra Mariola, sorprenents i impresionants). La visita a l'Església i al Museu Parroquial és obligada per als amants de l'art, amb obres de Sorolla, Joan de Joanes, Ribalta, Segrelles, Mestre de Borbotó, Benvenutto Cellini,.... I després a dinar....Sugeriment per a este dia: un bon arròs....

De vesprada, és diumenge de Pasqua, i cal eixir al camp a menjar-se la mona. Varies propostes: apropar.se als voltants d'alguna de les ermites del terme: Santa Bàrbera, Sant Jaume, Sant Antoni de Pàdua, Sant Antoni Abad,...recórrer el camí vell d'Ontinyent, etc.....I ja per la nit, sopar i recuperar forçes....ja queda poc per acabar la nostra estada a Bocairent.


Dilluns 9 d'abril

Pel matí recomanem una visita a alguns racons del Barri Medieval que requereixen una dedicació especial: la Ruta Màgica (bordejant els horts moruns del Barri i les cases per baix, passant per la Cova d'En Gomar)....Accedir des del Pont de Darrere la Vila, al cementeri (antic Convent Franciscà de Sant Bernardí) des d'on sens dubte hi ha la millor i més espectacular panoràmica del Bocairent històric, medieval. Continuarem la nostra visita endinsant-nos al Barri Medieval, per visitar les ruines medievals i restes de muralla, restaurats recentment, i que sense dubte paga la pena visitar. Però encara ens queda temps abans de dinar, per apropar-nos a la ruta senyalitzada que recorre part del riu Clarià, des del Pont de Mitja Calça fins la Font de la Canaleta. Hem fet temps per dinar, i cal reposar forçes, descansar i començar a replegar per tornar al lloc d'origen de cadascú.

Però açò només són suggeriments i propostes, m'he deixat moltes propostes i activitats que podeu realitzar a Bocairent durant la vostra estada:

- Volar en globus
- Passejar a cavall
- Realitzar rutes en bicicleta
- Visitar el Centre d'Interpretació Turística de Bocairent i la Serra Mariola i gaudir d'una emocionant pel.lícula sobre Bocairent en 3 D. Allí al Centre, a més a més, pots menjar al Restaurant i comprar productes artesans de Bocairent.
- Contractar visites guiades i activitats a LA SÀRIA, empresa de serveis turístics.

Més informació: www.bocairent.org. No oblides visitar l'Oficina de Turisme T.Info Bocairent i demanar horaris de visites i un plànol de Bocairent.

I si t'abellix visitar durant la teua estada alguns del pobles dels voltants, et recomanem:

- Visitar Alfafara, on podràs gaudir de nombrosos paratges naturals i de les Coves de les Finestres, a més de passejar pels seus carrers.
- Visitar el Paratge del Pou Clar, a la ciutat d'Ontinyent, on a més pots visitar l'Església de Santa Maria, el Barri de la Vila i el MAOVA (Museu Arqueològic d'Ontinyent i la Vall d'Albaida).
- Albaida: on pots visitar el MITA (Museu Internacional de Titelles), la Casa-Museu de Segrelles, l'Església i el Palau dels Marquesos.
- Xàtiva: on pots visitar el Castell, la Seu, el Museu de l'Almodí i disfrutar del seu centre històric, de la ciutat que va vore nàixer dos papes, els Papes Borja.