dimarts, 13 d’octubre del 2009

LA COLLITA DE RAÏM 2009, DEIXA A L'ALBORET UNA PRODUCCIÓ DE 220 LITRES DE VI


El passat dissabte 10 d'octubre, amb menys colla que de costum (per la coincidència en el Pont del 9 d'octubre) i sense poder ajornar més ja la festa del vi de l'Alboret, varem procedir a l'elaboració artesanal del vi de l'alboret, després d'haver-ho preparat tot i veremat el dia d'abans. A la colla d'enguany dos novetats: Evaristo (Alfafara) i Paco (Bocairent), a més de mon pare, mon tio Paco, Quico Crespo i jo. Un matí intens de treball amb el resultat de 220 litres de vi, que ja estan al dipòsit fermentant. Ma mare i ma tia prepararen un dinar exquisit i l'ambient va estar com de costum: un gran dia de treball i festa, amb la satisfacció de estar fent un producte ja quasi únic a les nostres comarques. Primer xafigar el raïm amb els peus, després premsar-lo amb la premsa de fusta i ferro i després trastombar el most del cup a la cubeta i d'esta al dipòsit. Ara deixar-lo fermentar....i abans de Nadal a començar a béure-se'l.
Tot i que vam trobar a faltar a molta gent (germans, cosins, nebots...), esperem que l'any que ve el temps ens acompanye una mica més i poguem celebrar esta festa a les acaballes de setembre, com venim fent els darrers anys. A tots els que van estar enguany: gràcies.

DIUMENGE 11 D'OCTUBRE, ENTRADA MORA A CALLOSA D'EN SARRIÀ




El passat diumenge 11 d'octubre, vaig tindre la sort de compartir amb la Filà de Beduïns de Callosa d'En Sarrià, el dia de l'Entrà Mora, entrà a la que esta filà enguany tenia el càrrec de l'Ambaixador Moro, en la persona de Jordi Ferrando Blanquer, germà del meu amic Lucas Ferrando. Vaig tindre la sort, junt la família i els amics, i amb l'amic comú Sanchis (Vicent) de Benilloba, gaudir de matí de l'entrà infantil, dinar el tradicional putxero i façedures a la càbila dels Beduïns i viure un dia intens de festa, que continuaria amb el maquillatge i vestimenta de "negre", per desfilar a l'esquadra que obria l'entrà mora. Amb Lucas de cap d'esquadra i una espectacular esquadra, gaudirem d'una entrada plena de gom a gom d'espectadors, que va finalitzar amb la capitania mora, a càrrec de la Filà Cordoners. Per la nit, soparem a la càbila i després presenciarem en directe el ball del capità moro, una tradició que Callosa ha sabut conservar i que cal anar a vore, perquè és única. Unes festes amb un ambient de carrer immillorable i amb un ambient constant a totes les càbiles, on les bandes de música de cada filà s'encarreguen de dia i de nit d'ambientar en tot moment el carrer on estan emplaçades totes les càbiles. Els beduïns van gaudir també de les nostres costums i durant totes les festes han begut a la càbila herbero de Bocairent que els vaig portar.

Un dia meravellós, entre amics i en un poble que també celebra en 2010 el 150 aniversari dels seus moros i cristians...aquells que encara no conegueu les festes de Callosa d'En Sarrià, ja ho sabeu: el segon cap de setmana d'octubre teniu una cita a La Marina...en mig del paradís del níspero.

Gràcies a Lucas i família i la filà Beduïns per la seua acollida.

PROGRAMACIÓ MOSTRA D'ARTESANIA (PRO-MONESTIR)